Årets Arbetsplats

Årets Arbetsplats är  en kategori som bygger på en studie och kartläggning med målet att lyfta fram de bästa arbetsplatserna i Sveriges Restaurangbransch. Det handlar inte inte bara om att utse en vinnare utan också om att beskriva vad som skapar bra arbetsplatser och visa på de goda arbetsgivarnas strategier.

För att få fram en vinnare genomförs en process i fyra steg:

  • För att bli nominerad måste företaget delta i en nationell studie med frågor kring arbetsmiljö, ledarskap och företagskultur.
  • De som går vidare deltar i en mer djuplodande enkätundersökning bland medarbetarna på arbetsplatsen
  • Utifrån resultatet av enkätundersökningarna görs ett sluturval av en jury.
  • Juryn utser tre finalister och en vinnare efter att ha samlat in kompletterande uppgifter och besökt företagen/restaurangerna.

Finalister

Långbro Värdshus

Farang

Restaurang Hantverket

Ulfsunda Slott

Årets Framtidslöfte

Vinnaren av Årets Framtidslöfte är en person under 25 år som visar på ambition och vilja att gå långt i sin restaurangkarriär och är en förebild, god kamrat alltid på väg mot ny kunskap och nya erfarenheter. Öppenhet och drivkraft, liksom lyhördhet och teamkänsla och egna tydliga mål och visioner om sin framtida yrkesroll kännetecknar Årets Framtidslöfte.

Finalister

Fabian Olli Johansson

Victor Magdeburg

Victor är en mycket målmedveten person. Han brinner för sitt yrke och har arbetat på olika krogar för att samla erfarenheter. Han blev erbjuden en plats i Stockholm Culinary team samma år som de vann OS guld!  Han är en riktig vinnarskalle och har ett hjärta av guld. Han är medlem i juniorlandslaget med lagkaptensroll och har utöver krogen eget företag med cateringevent samt även uppdrag åt matföretag. Foto: Per-Erik Berglund

Fabian Olli Johansson

Fabian Olli Johansson

Han har ett otroligt driv, stor ödmjukhet och kunskap och brinner för de bästa  råvarorna och självförsörjning. Skördar grönsaker, komponerar dem i meny, tillagar och serverar med glädje och hög klass. Hans köksabete hantverk, struktur och hållbarhetstänk är mycket imponerande.

Foto: Anna Björkegren

Fabian Olli Johansson

Ellinor Eklöf

En enveten, uthållig och tålmodig person, en kunnig kock som kommer vara med och laga mycket god mat i många år. Trogen sin arbetsgivare och livsnödvändig för branschen och för krögare, en arbetsmyra som alla krögare vill anställa. Nya steg i karriären väntar.

Årets Hälsokrog

Vinnaren av priset Årets Hälsokrog är en restaurang som erbjuder sina gäster unika menyer på ett lustfyllt sätt. Restaurangens ledord är god smak som gör gott. Menyn präglas av nytänkande med högkvalitativa råvaror och skapar en måltid på ett nytt sätt med omsorg om gästens välbefinnande.

Finalister

Rutabaga

Rutabaga visar att den vegetariska maten kan stå för sig själv även på en finkrog. Dessutom går det att beställa en alkoholfri dryckesmeny som ligger på en sådan hög nivå att den nästan tar fokus från maten. Fantastiskt med någon som vågar ha målet med ett grönt kök! Vi ser fram emot utvecklingen framöver, kanske får vi se en helt vegansk meny?

Holy Greens

Holy Greens har genom sin expansion av högklassiga salladsbarer runt om i landet lyckats med att göra det enkelt för många att välja hälsosamt med råvaror i säsong och träffsäkra smakmässiga sallader att avnjuta på plats eller ta med i förbifarten.

Open New Doors

På en oväntad plats, där friska vindar blåser in från hamnen, byggt på en 1600-talsbro mitt i centrala Göteborg ligger Open New Doors. Ambitionsnivån är hög inom rawfood/vegan och maten har mycket och god smak liksom tillhörande naturviner och hantversköl. Här öppnas sinnena upp för att mat varken behöver innehålla animalier eller vara uppvärmt för att vara riktigt god.

Årets Leverantör

Vinnaren av Årets Leverantör är ett företag som med hög kvalitet, servicenivå och kunskap erbjuder kunder i restaurangbranschen något utöver det vanliga och skapar trygghet vid varje köp. Vinnaren har i hög grad bidragit till att utveckla utbud och kompetens inom den svenska restaurangbranschen.

Finalister

Rational

En ledande leverantör som förfinar sina produkter. Genom sin forsknings- och utvecklingsavdelning som består av fysiker, näringsexperter och köksmästare är företaget inte bara ett företag för kockar – utan också kockarnas egna företag.

Smakriket

Under många år har man gett små lokala producenter möjligheten att sprida sina produkter genom en stor etablerad grossist. Här kan man garantera volymer och uppmuntra till småskalig verksamhet på landsbygden i hela Sverige.

Rescued fruits

Med en affärsidé som grundar sig på för ett mer hållbarart samhälle och ansvar för miljön: Frukt som skulle kastas blir till nyttiga juicer och dessutom ger människor en tankeställare och uppmanar dem att engagera sig, det ligger i tiden.

Årets Sommelier

Vinnaren av priset Årets Sommelier är en person som med kreativitet förmedlar djupgående kunskaper om dryckens roll som gastronomisk upplevelse. Vinnaren har även ett pedagogisk förmåga, serviceanda och försäljningstalang. Priset tillfaller förebilder och inspiratörer som utvecklar sommelierens roll i restaurang och matsalsarbete.

Finalister

Peter Halldén

Arbetar på Thörnströms Kök, Privata Rum & Studio Thörnström. Peter inspirerar & motiverar sommelierer genom coachande & mentorskap för Årets Servitör & Sommelier SM. Peter har med en lång erfarenhet i branschen hjälpt Emma Ziemann till en vinst i Årets Servitör & Sommelier SM.

Carl Frosterud

Carl Arbetade under många år i en av Sveriges mest klassiska matsalar, Operakällaren i Stockholm. Carl är en sann inspiration inom service, dryck & helhetsupplevelse och arbetar idag på Sveriges enda 3-stjärniga restaurang, Frantzén. Tog hem titeln Årets Servitör 2009 och Servitörernas Servitör 2016. 

Foto: Stefan van der Kwast Gissberg

Erin Stockton Johansson

Sommelier på Flying Elk & Gaston i gamla stan. Erin kommer från Kalifornien och har en stor spetskunskap inom ämnet. Med sin breda kunskap utbildar/föreläser hon för både konsument & bransch. Erin har precis börjat samarbeta med California Wine Institute.

Årets Innovatör

Vinnaren av Årets Innovatör är ett företag eller person som har förmågan att med nyskapande lösningar överraska restaurangbranschen. Vinnaren har en förmåga att gå utanför bortom etablerade ramar och tänka utanför boxen. Med andra ord en restauratör och kreatör med både ett konstnärligt och affärsmässigt sinne.

Finalister

Paul Svensson

Adam och Albin

Med spännande och innovativ matlagning lyckas Adam & Albin skickligt röra sig hela vägen från prisvärd Street Food matlagning till unika 10-rätters serveringar utan att tappa fokus. Detta är unikt i branschen och visar verkligen kunnighet i köket och respekt för gästen oavsett sammanhang och pris.

Paul Svensson

Paul Svensson

Han är en magiker av rang. Han kan mixtra med smaker och laborerar fram innovativa rätter och drycker med råvaror som är i slutet av sin mognad. Varje rätt har perfekt smakkombination och smaklökarna flödar med nya upplevelser. Paul Svensson har lyckats skapa mat med ett nytt perspektiv på hållbarhet.

Paul Svensson

AMF Fastigheter

Det finns de som kan trolla. Ett fastighetsbolag förvandlar områden i tråkiga B-lägen till eftertraktade A-lägen med hjälp av nya caféer, restauranger och hotellobbys. Tillsammans med krögare gör de staden roligare, godare och mer levande.

Årets Krögare

Vinnaren av priset Årets Krögare är en eller flera personer som på ett seriöst sätt visat på starkt entreprenörskap och innovation inom restaurangbranschen. Denna krögare har med envishet, optimism och kreativt tänkande tillfört Sverige nya restaurangupplevelser med goda ekonomiska resultat.

Finalister

Per Dahlberg

Ingemar Eberstål

Ingemar driver Banken Bar & Brasseri och Banken Två rum & Kök och har satt Dalarna på den gastronomiska kartan. Han engagerar sig för att ungdomar på högstadiet ska få upp ögonen för mat och dryck. Han har förmågan att se storheten i folk och har skolat många yrkesmänniskor som idag arbetar på landets bästa restauranger.

Per Dahlberg

Per Dahlberg

Per Dahlberg driver restaurang Gastro i Helsingborg. Hans förkärlek för råvaror från nordvästra Skåne har bidragit till att sätta regionen på den gastronomiska kartan. Kontinuitet, långsiktighet och fokus på gästens totalupplevelse tillsammans med ett gediget yrkeskunnande kännetecknar hans arbete. Han inspirerar barn och unga och engagerar sig för mat på äldreboende.

Per Dahlberg

Eva Thuresson

Eva Thuresson driver restaurang Allé i Äppelriket. Hon har konsekvent arbetat med förnyelse och hög kvalitet och blivit en ambassadör för Österlen som matregion. Med en gedigen bakgrund från restaurangkök i flera länder har hon skapat en välkomnande oas i Svinaberga. Ett tecken på hennes starka position i branschen är att hon lagade lunch när FN:s säkerhetsråd hade sitt möte i Backåkra.

Årets Kulturrestaurang

Årets Kulturrestaurang erbjuder måltid och bord tillsammans med museum, institution eller annan organisation vars inriktning är att förmedla och presentera en eller flera av de fria konsterna. I Årets Kulturrestaurang skapas möjlighet för att smälta både kulinariska och kulturella upplevelser. Årets Kulturrestaurang låter två världar mötas.

Finalister

Restaurang Syltan, Vandalorum, Värnamo

En bra restaurang är en självklar del av detta småländska konstcentrum. Syltan med sin moderna och färgstarka kökskonst är med sin råvarunära attityd och medvetna mångfald en kulinarisk magnet för hela bygden och E4:ans bilister, både hungriga och konstintresserade.

Restaurang Skeppsgossen, Marinmuseum, Karlskrona

I en behagligt ljus, rymlig och ombonad lokal serveras anmärkningsvärt god husmanskost av det klassiska snitt som en duktig skeppskock skapar i sin kabyss, kombinerat med fräscht buffégrönt och ryktbar glass – det sjöbussar och landkrabbor i alla åldrar kräver.

Tekniska by Pontus, Stockholm

Kryddat med innovation och information serveras besökarna rätter med hållbarhet och säsongsråvaror som utgångspunkt. Gäster och rester tas väl om hand. Matavfall blir till godis åt jorden i mullmaskinen. Läckert och pedagogiskt för både stor och liten.

Årets Klassiker

Årets Klassiker lyfter fram en gärning, en eller flera personer eller verksamhet som är traditionsbärare i svensk restaurangkultur. Årets Klassiker förvaltar ett kulinariskt arv och förenar det med utveckling, skapar referenser och trygghet som tilltalar ett brett spektrum av gäster. Årets Klassiker spelar en viktig roll, men hamnar ofta utanför ljuskäglan som sveper över trender och i storstädernas puls.

Finalister

Ulla Winbladh, Stockholm

Likt en äkta pärla insvept i Djurgårdens grönska skimrar värdshuset med självklar pondus . Här finns ett skafferi fyllt med klassiker i svenskt traditionellt mathantverk som både går i takt med tidsandan och håller ett fast grepp i Wärdshuskalendern.

Fiskekrogen, Göteborg

Det är inte lätt att bära rollen som referenskrog i fiskens och skaldjurens huvudstad, men denna institution har bibehållit sin position i långliga tider. Med osviklig råvarukänsla och stor professionalitet erbjuds både klassiska och nyskapande anrättningar av Kattegatts skatter.

Årstiderna, Malmö

Med ett svenskt kök präglat av både tradition och kvalitet, förenas internationella klassiker med en kärlek till regionens och årstidens råvaror. I de anrika källarvalven ryms också ett stort mått av yrkesskickligt matsalsarbete kombinerat med en otvungen och vänlig atmosfär.

Årets Kroginteriör

Vinnaren av priset Årets Kroginteriör är en restaurang som genom sitt inredningskoncept och miljö höjer gästens trivsel och skapar en extraordinär restaurangupplevelse. Restaurangen förvaltar en klassisk miljö eller har skapat en unik ny rumsupplevelse som utgör en unik attraktionskraft för nytillkommande eller återkommande gäster.

Finalister

Luzette

En plats där trafikanter av olika slag möts ställer höga krav på både logistik och ro på samma gång. Det har man lyckats med i denna restaurang som ligger i en K-märkt lokal från 1871. Restaurangens namn syftar till ljuset som kommer både från de specialdesignade lamporna men även från fönstrens höga rundade rutor. Rofyllt klassiskt och modernt i rörelse möts i både inredning och konst.

L'Avventura

I en K-märkt före detta nöjessalong som tidigare bjudit på både mat, dryck, bio, teater samt dans huserar nu ytterligare en restaurang. Namnet visar vägen till kökets inriktning och till mer sydliga breddgrader men detta syns även i matsalens piazza. Här har man på ett mycket varsamt sätt även verkligen månat om orginaldetaljerna från 20-talets klassicism med dragning åt fransk art deco.

The Church

Ett lånat koncept ifrån Irland och en kyrka från 1905 som inte längre användes blev startpunkten för en extraordinär gastropub. Nu finns här plast för 160 gäster och mitt i lokalen hänger en gigantisk kristallkrona. Orgeln finns kvar men annars är det tron på läcker mat, god dryck och bra musik som gäller här.

Årets Barkoncept

Vinnaren av Årets Barkoncept är en bar/restaurang som skapar optimala förutsättningar för personliga möten mellan gästerna. Kvalitativa cocktails är lika självklara som personlaens höga servicenivå och djupa kunskap om och lyhördhet inför samtidens bartrender.

Finalister

7 Flaskor

7 Flaskor

Ett hål i väggen värd att ta tåget till, intill Uppsalas resecentrum, där en passionerad barägare driver en enmansshow med gästen i fokus. Aldrig med mer än sju flaskor på menyn, alltid med överraskande nytolkningar av cocktailklassiker. Och en noga utvald vinylskiva som snurrar i bakgrunden.

7 Flaskor

Svartklubben

Sveriges mest exotiska bar, som tidigare bara varit öppen för Fävikens restauranggäster, lockar nu till sig så väl gäster från hela världen som landets främsta bartenders. Här skapas smarta smakkombinationer och innovativa konstverk i cocktailglas.

7 Flaskor

YUC LatAsian

Det är svårt att lansera en uppföljare som är bättre än originalet. Men här är baren som har lyckats. YUC Latasian är ett livligt och varmt barkoncept där en lekfull, högkvalitativ fusion mellan asiatisk och sydamerikansk dryckeskultur skakas ihop – i en högst modern tolkning.

Foto: Dennis Ylikangas

Årets Hederspris

Vinnaren av Årets Hederspris är en person som genom ett långvarigt engagemang och en unik gärning medverkat till att utveckla restaurang-Sverige. Pristagaren belönas för sin uthålliga strävan, banbrytande insatser och visionära hållning som inspirererat och lyft fram potentialen hos yrkesutövare och företag i landets retauranger.

Finalister

Årets Hederspris

Årets Hederspris

Årets Hederspris

Årets Smakskapare

Vinnaren av Årets Smakskapare är en restaurang eller person som berikat den svenska matkulturen med rena, tydliga och naturliga smaker. Detta genom att introducera nya smaker eller ge renässans åt smaker som fallit i glömska och som väcker gästernas smakglädje innovativt, lustfyllt och överraskande.

Finalister

Mathias Dahlgren

Rutabaga - Mathias Dahlgren

På Rutbaga blommar smaker och smakkombinationer ut i både mat och dryck. Mathias Dalgren har byggt ett nytt ramverk, en lakto-ovo-vegetarisk kunskapsbas och sprider kunskapen och den gröna matlagningen till en mycket bred publik. På Rutbaga får vi en hint om framtidens mat.

Mathias Dahlgren

Mutantur - Alexander Sjögren

”Föränderlig” - det är vad Mutantur betyder, att tiderna förändras och vi med dem. Alexander Sjögren valde restaurantnamnet just utifrån betydelsen föränderlig vilket blir tydligt när man äter hans mat. Med en genuin känsla för smaker äter vi här mat som minner om gamla välkända rätter men som också överraskar med en kombination av ny stil och modern smak. Vi blir både imponerade och förförda när vi provar de nya nyanserna i smaken och noterar den kärleksfulla tillagningen. På menyn finns också smakbomber, som är vegetariska eller veganska, här finns verkligen något för alla smaker - mat som sjunger en aria i gommen och får våra ögon att tindra.

Mathias Dahlgren

Restaurant Frantzén - Björn Frantzén

Serveringen startar med en serie smakperfekta rätter, smakkombinationerna är hänförande samstämda och välkomponerade. Björn Franzén har med rätta fått alla stjärnor och priser för detta genuina restaurangbygge, själv står han på pass i restaurangen och håller koll, hälsar, ser i ögonen för att många timmar senare ta lika proffsigt farväl av oss.

Årets Hållbara Krog

Vinnaren av priset Årets Hållbara Krog är en restaurang som har en helhetssyn på människa och miljö och i sin verksamhet har ett medvetet förhållningssätt till råvaror, resurshushållning, matsvinn och klimatpåverkan. Årets Hållbara Krog värnar om medarbetarnas bästa och trivsel och är ett nav för hållbarhet och mänskliga möten.

Finalister

K-märkt Garnisonen

K-Märkt Garnisonen

Här lagas god kreativ mat och man jobbar hållbart genom att handla upp partier från grossister som annars skulle slängas, låta sina gäster betala på vikt samt fått hela personalen att klimatberäkna sig. Såklart finns bikupor på taket!

K-märkt Garnisonen

Gunnebo Kaffehus och Krog

Gunnebo Kaffehus och Krog är sedan 2012 KRAV certifierade. Här arbetar man närproducerat och utifrån säsongens utbud för att minimera transporter. Den egna trädgårdens grönsaker är odlade utan gifter och de använder ekologiska gödningsmedel. Foto: Lina Ikse

K-märkt Garnisonen

The Plant

The Plant – Food that works, är en kombination mellan det engelska ordet för planta och fabrik och är en 100 procent ekologisk vegansk snabbmatskedja. Här lagas riktigt god mat lagad från grunden med tekniker utvecklade av dem själva. Detta gör matupplevelsen unik på The Plant.

Årets Krog

Årets Krog uppmärksammar en restaurang som genom sin ambition, sin kreativitet eller på annat sätt tillför svenska gastronomi något utöver det vanliga. Årets Krog överraskar och skapar gastronomisk förnyelse med nya grepp och efter egen övertygelse.

Finalister

Operakällaren

En självklar mittpunkt i Sveriges och Stockholms restaurangliv. Ett kunskapsnav och referenspunkt, ett palats för mat och en vinkällare fylld med drömmar, en stab med talanger och en ledande kock ständigt på väg mot nya kulinariska äventyr.

Vollmers

Rötterna talar i menyn, både de personliga och de gastronomiska. Det är familjärt med finess, där inspiration hämtas från Skåne och världen. I mormors anda gästerna gives det bästa, och som bevis strålar nu stjärnorna dubbelt.

Restaurang Allegrine

Modigt och självklart går krögaren tillbaka till sin inspirationskälla i Paris och erbjuder sina gäster det genuint franska mitt i Stockholm. Säsongerna talar liksom, trygghet, enkelhet och förnyelse. Lätt att trivas och känna sig hemma, och veta att köket kan sin sak.

Årets Matsalsteam

Årets Matsalsteam är ett arbetslag som föredömligt lyckas organisera, planera och leda matsalsarbetet med medarbetare som balanserar sin individuella roll och sin medverkan i gruppen. Ett vinnande matsalsteam ser gästen och gästens behov, samt presenterar och förmedlar restaurangens gastronomiska upplevelser med kunskap, finess och professionalitet med målsättningen att skapa goda affärer.

Finalister

Gastrologik

Restaurang Nook

Med värme och uppsluppenhet välkomnas vi till Nook. Vi känner oss väl omhändertagna på ett genuint och avslappnat vis. I ett högt tempo med ett stort leende finns ett väl inarbetat gäng. Med glimten i ögat hjälps alla i matsalen åt. Här finns hjärta och omsorg om alla gäster.

Foto: ©jakobfridholm.com 

Gastrologik

Restaurang SK Mat och Människor

Vi möts av ett glatt och professionellt team som månar om gästerna. Här samspelar kök och matsal för att visa gästerna sin omtanke. Vi känner värme från alla håll och allt flyter fram på ett mycket behagligt sätt. Stämningen är harmonisk och oerhört kunskapsbaserad.

Gastrologik

Restaurang Gastrologik

I en modern matsal med service på högsta nivå ser vi ett sammansvetsat matsalsteam som värnar om gästerna på ett varmt och välkomnande sätt. Fint samspelet mellan kök och matsal förhöjer helhetskänslan och bidrar i teamkänslan och medvetet gör att gästerna får allt fokus.

Årets Ölutvecklare

Utmärkelsen Årets Ölutvecklare instiftades av Carlsberg Sverige för åtta år sedan för att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.

Finalister

Josefine Olsson, Ölgäris

Trevligt, utvecklande, peppande ölforum för tjejer med aktiviteter över hela Sverige där ölintresserade tjejer ses och diskuterar, dricker och ofta också brygger öl tillsammans. Josefin har sett till att tjejer i större utsträckning gått på mässor.

Oppigårds

Oppigårds har under många år varit ett av Sveriges viktigaste bryggerier. Man har visat att det går att expandera och satsa offensivt, samtidigt som man är innovativa. Ett helt nytt brygghus och satsning på suröl visar att bryggeriet är att räkna med även i framtiden.

Anders Hansson, Malmö Brewing

Anders Hansson hade en dröm och han har gjort den till verklighet – med bryggeri, krog och festivaler. Mitt i Malmö ligger det, bryggeriet som är ett vattenhål för alla ölälskare. Alltid med ölets bästa i fokus.