Årets Hederspris
Örjan Klein
Juryns motivering: En kocklegend och eldsjäl, som på hög akademisk nivå och med ett vetenskapligt förhållningssätt, alltid verkat för att höja kunskapsnivå i branschen och generöst att delat med sig sitt stora kunnande. Bland annat genom att skriva kokböcker, starta och driva välrenommerade restauranger, vara en internationell representant för svensk gastronomi och medverka till grundandet Restaurangakademin.
Årets Hållbara Krog
Lilla Bjers, söder om Visby
Juryns motivering: Årets Krog har under kort tid blivit omskriven, hyllad och fullbokad. Att på detta sätt ha modet att bryta ny mark för ett eget koncept utan tidigare krögarerfarenhet tjänar som en inspiration för hela branschen. Genom att driva jakten på den perfekta råvaran till sin spets, och genom att så tydligt kommunicera sin strävan, har krögarna skapat en restaurang som det alltid är intressant att vända tillbaka till. Här sätts yrkeskunskaperna i både kök och matsal på hårda prov varje kväll – precis som de vill de ha det. Nästa generations krögare är här.
Årets Sommelier
Sören Polonius, F12
Juryns motivering: En frontfigur med charmerande utstrålning. En handledare som diskret leder rätt. En yrkesmänniska som passionerat och leende inviger andra i sitt kunskapskosmos så fort tillfället finns.
Årets Framtidslöfte
Luqaz Ottoson, Lilla Bjers, Gotland
Juryns motivering: Mod och kreativitet, tradition och nyskapande, kvalitet som grundar sig på val av råvaror som finns nära till hands både i hav och på land. Framtidsvindarna blåser friskt kring denna unga förebild.
Årets Leverantör
Grönsakshallen, Sorunda
Juryns motivering: Trygghet när det verkligen gäller. Kvalitet som verkligen behövs och efterfrågas. Pålitlighet när panik står på lut. En leverantör att hämta näring från på många sätt.
Årets Krog
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Juryns motivering: Orden har blivit till handling. Det är personligt och professionellt. Ett stort mått av mod genomsyrar den kraft som skapar unika matupplevelser och en unik atmosfär. Familjär fine-dining har sett dagens ljus långt bortom stadens puls.
Årets Krogmiljö
Dorsia Hotel & Restaurang, Göteborg
Juryns motivering: Här har en miljö skapats som konsekvent stimulerar alla sinnen. Resultatet är en matupplevelse utöver det vanliga, en verklighetsflykt med glimten i ögat, där då möter nu på ett lekfullt sätt.
Årets Smaksättare
BunBun Trucks, Stockholm
Juryns motivering: Det handlar inte bara om smak för den goda smaken. Det handlar om smak för äventyret och känsla för tidsandan. Nu har ett av världens läckraste kök lyfts till en ny nivå med ett okonventionellt grepp och med full rulle i in i stadsvimlet
Årets Matsalsteam
Sjömagasinet, Göteborg
Juryns motivering: Omhändertagandet av gästen är optimalt. Här ser vi samarbete och team när det är som bäst och där varje medarbetare vet att vara följsam till både gästernas skiftande önskningar och matsalens ständigt växlande tempo. Det bästa värdskapet är ledstjärnan som lyser starkt.
Årets Innovatör
Ricard Constantinou
Juryns motivering: Förnyelse är ledordet. Nyfikenhet och entreprenörskap går hand i hand. Målet är att föra in nya matupplevelser på ett sällan skådat sätt så fler kan upptäcka matens rikedom. Det finns inte längre en matvärld utan flera.
Årets Krögare
Stefan Karlsson, Fond Restaurang & Bar, Göteborg
Juryns motivering: En i laget och en som leder laget på en och samma gång. En av de ledande i landet, som lär ut till unga och lyfter fram matkulturen i den egna hemstaden. Drivkraften är den goda svenska maten och målet utveckling för alla på alla fronter.
Årets Barkoncept
Tjoget/Linje Tio
Juryns motivering: Passion och hantverk. Trendigt men inte pretentiöst. I en bar som genomsyras av både ambition och vision, kan man förgylla vardagen över en öl eller göra helgen komplett med en nyskapad cocktail.
Årets Hälsokoncept
Restaurang Voltaire, Pub
Juryns motivering: Inte bara maten utan miljön gör att du mår bra. Årstiderna präglar menyn, som har internationell inspiration. Det är hälsosamt utan ansträngning för gästen, eftersom den nyttiga maten är utgångspunkten.
Journalisternas Kock
Tareq Taylor
Juryns motivering: En passion för mat, som förmedlas till ung som gammal, till alla var de än bor med nästan alla medel som står till buds. Det handlar om att sprida tankar om kvalité och kärlek till mat till en stor publik.